03. Water en mariene hulpbronnen

03. Water en mariene hulpbronnen

De waterwereld, wat is er eigenlijk nog weinig van bekend. Op Animal Planet en Discovery Channel kunnen wij al snel perplex staan van het vernuft en pracht van diverse koraalriffen. Ze worden niet voor niets de “regenwouden van de zee” genoemd en daarom is ook de duiksport nog altijd razend populair. Het blauwe diep brengt zoveel wonderen en mysterie met zich mee. Hoe mooi is het om te zien hoe zoveel eeuwenoude wezens – vaak nog ouder dan de mens – zich moeiteloos door het water manoeuvreren. Sommigen in de meest deftige kleuren, anderen met speciale wapens of talenten. En allemaal zijn ze met elkaar verweven in het onder de zeespiegel diep verdekte ecosysteem.

Vervuiling en leegplundering

Probeer het eens zonder water, mensen houden het niet langer dan drie of vier dagen uit. Wij mensen zijn compleet afhankelijk van dit blauwe goed. 71% van de aardoppervlakte is met water bedekt. Volgens de evolutietheorie is het onze oorsprong. En homo sapiens zijn altijd primair afhankelijk geweest van water en mariene hulpbronnen, zoals de visvangst, schaal- en schelpdieren. Maar ook op zoveel andere manieren. Regen ontstaat op zee. Het water op de zeespiegel verdampt, wordt meegenomen door de wind samen met essentiële mineralen en condenseert weer boven land. Een fantastische kringloop die de basis vormt van al het leven. Zonder deze regen konden planten niet groeien en waren meren en rivieren uitgedroogd.


Lees verder

Of ontvang direct de bijbehorende gids met het volledige artikel incl. deel 2: behandeling van de Rapportage-eisen en Toepassingsvoorschriften uit de ESRS E2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *