01. Klimaat en energie
Het klimaat warmt langzamerhand op. Op zich fijn zou je denken, afgelopen zaterdag was nota bene de warmste 29 oktober ooit gemeten bij de Bilt [1]. Wie had dat gedacht, nog even fijn op terras of uitwaaien op het strand met de hond zonder weg te bibberen. Toch zijn er legio uitdagingen te bedenken bij deze steevaste toename in globale temperaturen.
Klimaatadaptatie
Omdat de poolkappen sneller gaan smelten bij een geleidelijke toename in temperatuur, vloeit er naar rato meer watermassa van het land terug de zee in. Dit zorgt op haar beurt weer voor de incrementele toename van de zeespiegel zelf. Het water dat eerst namelijk nog als ijsmassa geïsoleerd was, is nu toegevoegd aan zee in vloeibare vorm. En die toegenomen watermassa – hoe incrementeel dan ook -, die vormt een steeds groter risico op dijkdoorbraken en overstromingen. Vandaar dat er bijvoorbeeld met het Deltafonds van Nederland momenteel extra geïnvesteerd wordt in dijkverstevigingen [2]. Nederland is historisch gezien dan ook erg goed in water- en risicomanagement, wij hebben geleerd van het verleden en zullen doorgaans de voeten drooghouden – alhoewel er bijvoorbeeld in 2021 nog de nationaal afgeroepen watersnoodramp plaatsvond in Limburg met maar liefst 1,8 miljard euro schade (en diverse mensen die lang moesten wacht op een nieuw huis…
[1] https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3490995/opnieuw-een-weerrecord-ook-29-oktober-warmste-ooit-gemeten
[2] https://www.rijksoverheid.nl/regering/coalitieakkoord-omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst/2.-duurzaam-land/klimaat-en-energie