My STORY

A Happy Planet
BACKGROUND

Ik heb een titel in de Technische Bedrijfskunde (ing – ingenieur). De meeste levens- en werkervaring heb ik echter in de praktijk opgedaan. Naast mijn studie had ik het genoegen om een Honoursprogramma te volgen over persoonlijk leiderschap . Daarnaast zocht ik al vroeg naar het kunnen bijdragen aan maatschappelijke taken. Zo ben ik zeven jaar lang vrijwilliger geweest voor de Nationale Reserve, Koninklijke Landmacht. Ook ben ik gerold in enkele politieke functies, waaronder die van voorzitter van de commissie Personeel & Organisatie van Hogeschool Inholland en technisch commissielid en fractiesecretaris van een eigen opgerichte gemeentefractie Nederland Duurzaam.

Tijdens deze idealistische fase in mijn leven, kwam ik ook de soms weerbarstige praktijk tegen. Wat mij altijd intrigeert  is hoe succesvolle leiders in welk werkveld dan ook , deze beproevingen wèl weten te doorstaan. Ik kwam tot een leuke ontdekking, die ik met je wil delen. We kunnen nog twee elementen toevoegen aan de vraag of succesvol leiderschap is aangeboren (“nature”) versus aangeleerd (“nurture”). En daaruit blijkt dat we veel meer invloed hebben op ons eigen succes dan we zelf denken. 

Aanleg (DNA)
0%
Opvoeding
0%
Situatie
0%
Vrije keuze & het nemen van (de juiste) besluiten
0%
CURRENT VIEW

Als tevens hobbyist filosoof constateerde ik dat het moeilijkste van menselijke fouten is, te accepteren dat het jou ook overkomt 😉 Gelukkig wordt het makkelijker, des te meer je er maakt! De kennis die ik ondertussen bemachtigd heb, heeft mijn onuitputtelijke wijsbegeerte nog niet ingehaald. Ik leer om naar mijzelf te kijken en hoe kennis alleen niet voldoende is. Echte, persoonlijke kracht ligt in de mate waarin je die kennis omzet tot actie.

In mijn werk bij Defensie zowel als in de politiek, en eerlijk gezegd in de algehele opzet van de staat en haar economische model ontdekte ik fundamentele fouten. En het eeuwige gebekvecht of zelfs geweld – of het nou defensief is of niet – voelt steeds meer als vuur met vuur bestrijden. Het doet mij denken  aan een uitspraak van Albert Einstein: “We kunnen de problemen niet oplossen met hetzelfde bewustzijn dat die problemen veroorzaakt”. Des te meer ik vat probeer te krijgen op de waarheid, des te minder ik eigenlijk blijk te weten. Inmiddels wil ik gewoon een onderdeel uitmaken van de oplossing.

De pen is machtiger dan het zwaard. Ik denk graag positief en constructief, in de wetenschap dat dit als een magneet werkt. Het heet de wet van aantrekkingskracht. Er is voldoende werk aan de winkel. Er zijn nog vele vernuftigheden door te voeren om die blije planeet te bereiken.

Mijn lijfspreuk is “Festina Lente”. Het betekent letterlijk “Haast je langzaam”. Het is een levensstijl van bedachtzame, maar zekere stappen vooruit. Een beetje zoals het schildpad en het konijn. Voor degenen die het verhaal niet kennen, de schildpad wint.

Persoonlijk Management
Wie schrijft, die blijft. Een kernwaarde & expertise van mij, is monitoring. Op zakelijk gebied, maar juist ook persoonlijk. Dat doe ik door duidelijke doelen te stellen en de voortgang te volgen met KPI’s  (kwaliteit-/prestatieindicatoren). Dat kan echt leuk en vruchtbaar zijn, ook privé.
Analyse
Een ander kenmerk van mij is een natuurlijke nieuwsgierigheid naar het juiste antwoord. Juist door niet te denken dat ik het allemaal wel weet, stelt mijn gedachten zich open om te luisteren naar een andere insteek en nieuwe inzichten.
VERNUFT
ver·nuft (heto) 1 het vermogen om iets uit te denken
nl_NLNederlands